Hvad er forskellen og er der en forskel?
Ja, der er og derfor skal du læse hele indlægget, hvis du driver en virksomhed, for at forstå forskellen mellem branding og markedsføring (marketing).
I dette indlæg dækker markedsføring og marketing over det samme.
Branding og markedsføring går hånd i hånd, men der er meget forvirring om, at markedsføring er en del af branding eller branding er en del af markedsføring.
De udelukker ikke hinanden, og samtidig er det vigtigt at bemærke, at de er separate aspekter af forretningen, men de er forbundet.
Så hvis du prissætter dine brandingbudgetter under dit marketingbudget, så vil du ikke maxe din branding ud eller omvendt.
Nogle gange oplever jeg, at en kunde kategoriserer et brandingprojekt under markedsføring, og det er ret almindeligt – desværre! Eksemplet kunne vare: “… så i vores markedsføring vil vi bare inkludere vores branding indeni …” og det er helt galt.
Fordi branding er bredere end markedsføring. Det går fra forretningsudvikling ud til sælgerne og din markedsføring ligger et sted her i mellem.

Mikro & makro?
Det første man skal bide mærke er, at branding og markedsføring (marketing) ikke er det samme, de hænger sammen, men er ikke det samme. Her vil de fleste måske spørge, “hvilken kommer først?”
Inden du får svaret, så lad os først gennemgå forskellene:
Branding er HVORFOR? (WHY?)
Marketing (markedsføring) er HVORDAN? (HOW?)
Med det i baghovedet, så lad os gennemgå en case.
Lad os tage det amerikanske sko-firma TOMS (www.toms.com) som eksempel:
Hvorfor: TOMS’ mission er at: “Hjælpe med at forbedre liv gennem forretning.”
Det er indgroet i alt, hvad de gør.
Hvordan: TOMS har skabt: “One for One®”-modellen, denne model går kort ud på, at for hver sko, de sælger, donerer de et par til et barn i nød.
Derfor, Branding er MAKRO – Hvorfor?. Marketing er MIKRO – Hvordan?

Hvordan kommer det til handling i en virksomhed?
Lad os se på en anden case fra Adidas (www.adidas.com), Adidas kræver vist ikke nogen nærmere præsentation.
MAKRO: Adidas sigter mod, at alle deres sko og tøj skal være fremstillet af genbrugspolyester i 2024.
“Vi vil levere den samme stil, høje ydeevne og holdbarhed, samtidig med, at vi reducerer påvirkningen af miljøet markant.”
MIKRO: Adidas gav 200 globale trendsettere deres første 100% genanvendelige sko til beta-test. Dette initiativ viser deres engagement i bæredygtighed og god miljøpraksis, da de forpligter sig til at udfase “ny” plastik helt.
Afslutningsvis er branding det grundlæggende i din marketingstrategi.

BRANDING KOMMER FØRST!
Dine markedsføringstilgange (marketing), både analoge og digitale, vil ændre sig i overensstemmelse med de moderne standarder sammen med nuværende industri- og kulturelle tendenser – men din BRANDING forbliver konstant.
Derfor bør du altid råde over en brand præsentation (der beskriver dit brand) og en brand strategi for din virksomhed, ligesom du altid bør have en markedsførings strategi.

Vil du gerne have et kig på dit brand og dine strategier? – Så tag kontakt.
Har du brug for flere nyheder/opdateringer omkring grafisk design, branding, tech eller markedsføring, så følg med her på (Skrive)blokken.

Brug for sparring omkring branding eller markedsføring?